Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

RESERVEER EEN PLEK VOOR JE TROUWHUISSTIJL OF GEBOORTEKAART VOOR ZOMER 2024!

RESERVEER EEN PLEK VOOR JE TROUWHUISSTIJL OF GEBOORTEKAART VOOR ZOMER 2024!

Geef jij je baby één achternaam of een dubbele achternaam?

Geef jij je baby één achternaam of een dubbele achternaam?

In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen de achternaam van hun ouders erven. Tot voor kort konden ouders slechts één achternaam aan hun kinderen geven. Echter, sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om kinderen in Nederland een dubbele achternaam te geven, waarbij zowel de achternaam van de vader als die van de moeder wordt doorgegeven.

De keuze voor het geven van een dubbele achternaam aan een kind is volledig vrijwillig en wordt geregeld door de Wet op de naamskeuze. Ouders moeten bij de geboorteaangifte aangeven welke achternaam zij aan hun kind willen geven. Ze kunnen ervoor kiezen om de achternaam van de vader te laten volgen door die van de moeder, of andersom. 

Het geven van kinderen een dubbele achternaam kan verschillende redenen hebben. Sommige ouders willen graag de band met beide families benadrukken, terwijl anderen het belangrijk vinden dat zowel de achternaam van de vader als die van de moeder wordt doorgegeven. Ook kan het hebben van een dubbele achternaam helpen bij het voorkomen van verwarring in situaties waarin mensen dezelfde achternaam delen.

Hoewel het geven van een dubbele achternaam aan kinderen in Nederland juridisch mogelijk is, zijn er ook enkele praktische overwegingen waarmee ouders rekening moeten houden. Zo kan het leiden tot langere namen die moeilijker te spellen en te onthouden zijn. Ook kan het administratieve complicaties met zich meebrengen, zoals bij het invullen van officiële documenten en formulieren.

Al met al biedt het geven van kinderen een dubbele achternaam in Nederland ouders de mogelijkheid om een unieke identiteit voor hun kinderen te creëren, waarbij zowel de erfgoed van de vader als die van de moeder wordt erkend en gevierd. Het is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen, rekening houdend met zowel culturele als praktische aspecten.

Plaats een opmerking

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd